Potřebujete poradit ? +420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Potřebujete poradit ?

+420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Blog o energetice

Najdete zde informace o klíčových událostech v energetickém sektoru, analýz politiky v energetice, doporučení pro snižování spotřeby energie a zprávy o nejnovějších technologických inovacích.

Jak získat výrobní EAN?

Neznáte výrobní EAN? zde najdete návod krok po kroku pro každého distributora v ČR. Jak rozdělit EAN u ČEZu na spotřební a výrobní? Abyste mohli prodávat elektřinu z fotovoltaiky do sítě, musíte rozdělit odběrné místona dvě části: spotřební a výrobní. To vám umožní nakupovat elektřinu u jednoho dodavatele a prodávat přebytky elektřiny ze své fotovoltaické elektrárny u jiného dodavatele.

Jak zjistit číslo výrobního EANu?

Každé odběrné místo je identifikováno pomocí kódu nazývaného EAN, který najdete například na faktuře nebo na zákaznickém portálu distributora. Proto se můžete setkat s pojmem "rozdělení EANu", což je jiný výraz pro rozdělení odběrného místa. 

Pokud již máte nainstalovanou fotovoltaiku a využíváte ji, stačí požádat svého distributora o výrobní EAN. V České republice působí tři hlavní distributoři - ČEZ Distribuce, EG.Distribuce nebo PRE. Ve středních, západních, severních a východních Čechách a na severní Moravě působí jako distributor ČEZ Distribuce a v jižních Čechách a jižní Moravě společnost EG.Distribuce. PRE Distribuce obsluhuje zejména Prahu.

U všech distributorů doporučeme připsat informaci i o Vašem EANu na spotřebním místě (EAN, který máte na faktuře od dodavatele elektřiny za spotřebu).


Jak získat výrobní EAN u ČEZ Distribuce přes distribuční portál 

U ČEZ Distribuce zjistíte vaše EAN čísla přes distribuční portál dip.cezdistribuce.cz v záložce Odběrná místa. Číslo s obrázkem zásuvky je EAN pro spotřebu, číslo s obrázkem baterky je EAN pro výrobu. Bohužel ČEZ občas věci komplikuje, může se tedy stát, že máte obě čísla stejná.  Potom se jedná o takzvaně nerozdělený EAN, a musíte požádat o vygenerování výrobního EAN.
 ČEZ Distribuce - Odběrná místa - dip.cezdistribuce.cz.png

Pokud máte stejné EAN kódy nebo vidíte jen jeden, tak další postup je jednoduchý, na vygenerování výrobního EAN je v distribučním portálu dip.cezdistribuce.cz samostatné tlačítko. Po přihlášení do portálu klikněte na velké oranžové tlačítko "Nový požadavek" a po otevření menu najdete v sekci "Mikrozdroje / výrobny" položku "Žádost o vygenerování výrobního EAN". Do požadavku napište poznámku, "Žádám o okamžitou aktivaci výrobního EAN k nejbližšímu možnému termínu. (ČEZ jinak vystaví EAN s platností až za měsíc nebo dva a budete muset čekat..) Během dvou, tří dní by měl ČEZ distribuce reagovat a v portálu se Vám objeví vygenerovaný výrobní EAN.

navod na rozdeleni EAN dip-cez.jpg


Jak získat výrobní EAN u ČEZ Distribuce e-mailem

Získání je jednoduché, ale bohužel ne vždy je podpora ČEZ rychlá. Pošlete email s následujícím textem na info@cezdistribuce.cz. Distributor vám do emailu odpoví během pár dní až týdne. Pokud používáte více emailových schránek, je nutné posílat email z adresy, která je využívána pro komunikaci s distributorem, většinou se vyplňovala při sepisu smluv.

email: info@cezdistribuce.cz
Dobrý den, žádám o okamžité vygenerování výrobního EAN a jeho okamžitou aktivaci k nejbližšímu možnému termínu.
Děkuji
Vaše jméno, příjmení a adresa odběrného místa 
váš spotřební EAN kód 
(najdete na faktuře za elektřinu, může být nazváno také jako "číslo odběrného místa" nebo "číslo OPM")


Jak získat výrobní EAN u EG.D přes distribuční portál

Společnost EG.Distribuce u všech nových instalací výrobní EAN přiděluje automaticky ve smlouvě o připojení a není potřeba o nic žádat. Po přihlášení do portálu portal.distribuce24.cz klikněte na svoje odběrné místo. Po otevření uvidíte i váš výrobní EAN. 
 ziskani vyrobniho EAN - egd-02.jpgziskani vyrobniho EAN - egd-01.jpg


Jak získat výrobní EAN u EG.D e-mailem

U všech nových instalací se výrobní EAN přiděluje automaticky ve smlouvě o připojení a není potřeba o nic žádat. Pokud máte starší fotovoltaickou elektrárnu a výrobní EAN neznáte, stačí napsat email s následujícím textem a distributor se Vám ozve zpět s číslem výrobního EANu. Pokud používáte více emailových schránek, je nutné posílat email z adresy, která je využívána pro komunikaci s distributorem, většinou se vyplňovala při sepisu smluv.

e-mail distributora: info@egd.cz
Dobrý den, žádám o zaslání výrobního EAN. Děkuji
Vaše jméno, příjmení a adresa odběrného místa.
váš spotřební EAN kód 
(najdete na faktuře za elektřinu, může být nazváno také jako "číslo odběrného místa" nebo "číslo OPM")


Jak získat výrobní EAN u PRE Distribuce?

Zde je to trošku složitější. O výrobní EAN je možné požádat e-mailem. Místo stávajícího spotřebního EANu Vám distributor vygeneruje dva nové: spotřební + výrobní. Musíte si zajistit, aby váš dodavatel požádal ke stejnému datu D o dva nové EANy a odběr na stávajícím spotřebním EANu musí dodavatel zkrátit k datu D-1. Před odesláním emailu proto kontaktujte svého dodavatele a informujte ho o chystané změně. 

e-mail distributora: poze@pre.cz

Dobrý den, žádám o rozdělení EAN na spotřební a výrobní. Děkuji
Vaše jméno, příjmení a adresa odběrného místa a stávající EAN.
váš spotřební EAN kód 
(najdete na faktuře za elektřinu, může být nazváno také jako "číslo odběrného místa" nebo "číslo OPM")

 

U ČEZ Distribuce a EG.D je nejlepší využít jejich zákaznického portálu, kde buď EAN zjistíte okamžitě, nebo o něj požádáte. 


Jak začít prodávat přebytky elektřiny ze své fotovoltaické elektrárny

Pokud máte výrobní EAN od svého distributora, stačí nás oslovit a my vám umožníme prodat přebytky elektřiny. V České republice je několik dodavatelů, kteří často podmiňují výkup i dodávkou do domácnosti, nebo si účtují zbytečné procenta z prodeje. To je však zbytečné.
 

EnerSpot je jiný. Bez zbytečných podmínek a poplatků Vám za vyrobenou energii zaplatíme přesně dle spotových cen na denním trhu, které vyhlašuje Operátor trhu s elektřinou - OTE CR. Více informací najdete v našem článku o Spotových cenách. Stačí sjednat smlouvu online a za pár dní prodáváte své přebytky elektřiny za tržní ceny. Prodej máte plně pod kontrolou a na konci měsíce od nás získáte jasný výpis kdy a kolik energie jste dodali do sítě a kolik jsme Vám za ni zaplatili. Více informací o výkupu najdete na stránce Jak na to.

Starší články

Proč je dobré sledovat spotové ceny a co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Komunitní elektřina a Lex OZE 2

ČEPS o velikonočním pondělí odpojil kvůli nerovnováze v soustavě stovky fotovoltaik od sítě

V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

Varování před nepoctivými montážními firmami

ČEZ plánuje nové fotovoltaické elektrárny

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie