Potřebujete poradit ? +420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Potřebujete poradit ?

+420 774 113 774 (PO-NE 9:00-20:00)

Blog o energetice

Najdete zde informace o klíčových událostech v energetickém sektoru, analýz politiky v energetice, doporučení pro snižování spotřeby energie a zprávy o nejnovějších technologických inovacích.

Jak zvolit správný tarif pro prodej přebytků z FVE

Každá fotovoltaická elektrárna musí mít podle zákona svého dodavatele pro výkup přebytků elektřiny, které se v případě, kdy je vaše výroba větší než spotřeba, dodávají do sítě. Pojem dodavatel je v tomto případě trochu zavádějící, ale přesto správný. Každý vykupující subjekt se na druhé straně stává dodavatelem jinému obchodníkovi nebo je dodavatelem do sítě.

Vaše přebytky elektřiny můžete začít prodávat buď vašemu současnému dodavateli elektřiny, nebo můžete distributora požádat o sdělení čísla vašeho výrobního EANu (označení odběrného a předávacího místa) a vybrat si dodavatele, který bude mít výhodnější ceny výkupu. Situace, kdy máte jiného dodavatele elektřiny a jiného partnera pro výkup, je na prosto běžná, stejně jako výrazné rozdíly v cenách výkupu. V kalkulaci návratnosti fotovoltaické elektrárny mohou provize za výkup přetoků hrát podstatnou roli. Čím větší přetoky (prodeje do sítě) máte, tím důležitější je poplatky sledovat.

Obchodníci zpravidla volí jednu ze dvou variant. Buď vám stanoví poplatek z prodané MWh nebo budete platit paušál. Více o cenové politice výkupu se dozvíte v našem článku Výkup přebytků z FVE v roce 2023. Jak nenaletět na prázdné sliby a na co si dát pozor?

V EnerSpotu držíme ceny za naše služby na úrovních, které jsou nejnižší v ČR. Našim zákazníkům doporučujeme, aby si odhadli své potenciální přetoky do sítě a podle toho zvolili jeden z tarifů, který nabízíme. Pokud nejste schopni odhad stanovit sami, rádi vám s tím pomůžeme. Stačí nám zavolat nebo napsat.

Pokud odhadujete vaše přebytky energie menší, doporučujeme zvolit tarif Základní výkup, kde sice prodáváte za snížené tržní ceny, ale neplatíte žádnou provizi. Tarif Chytrý výkup se zase hodí pro případ, kdy máte nižší spotřebu a přetoků budete mít pravděpodobně více. V tomto případě se vám vyplatí prodávat za aktuální spotové ceny, zaplatit jednorázovou měsíční provizi a o víc se nestarat.

V případě, že byste rádi změnili dodavatele a přešli k nám, vše vyřešíme za vás. Peníze za prodej přebytků budete mít od nás na účtu nejpozději 10. den po konci zúčtovacího období. 

Starší články

Proč je dobré sledovat spotové ceny a co dělat, když je cena elektřiny záporná?

Komunitní elektřina a Lex OZE 2

ČEPS o velikonočním pondělí odpojil kvůli nerovnováze v soustavě stovky fotovoltaik od sítě

V EU se vyrobilo více elektřiny z obnovitelných než z fosilních zdrojů

Varování před nepoctivými montážními firmami

ČEZ plánuje nové fotovoltaické elektrárny

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie